Direct Inschrijven

Inschrijven

Preventie Conferentie 2016
Inschrijven

Preventie Conferentie 2014

27 november 2014, Federaal Parlement Brussel
#
Thema

De eerste Preventie Conferentie van 29 november vorig jaar was een succes. Niet alleen door de talrijke opkomst van geïnteresseerde deelnemers, tijdens de conferentie spraken de verschillende nationale en internationale experts met passie over hoe zij preventie in de zorg zien en het belang ervan voor de gezondheid van elke burger.

Tijdens deze eerste editie van de Preventie Conferentie bleek ook dat preventie niet alleen een invloed heeft op de gezondheid van de bevolking, een efficiënte preventiepolitiek kan ook de overheidsfinanciën gezonder maken. De resultaten van de studie die gezondheidseconoom Prof. Dr. Lieven Annemans tijdens de conferentie bekendmaakte, deden heel wat inkt vloeien. En terecht, want overgewicht heeft een impact op het budget voor de gezondheidszorg. Als elke Belg met overgewicht een BMI-punt vermagert (ongeveer 3 kg), dan kan dat op 20 jaar tijd zo’n 4 miljard euro besparen. Een astronomisch bedrag dat niemand naast zich neer kan leggen.

In dezelfde optiek is het aannemelijk om te stellen dat efficiënte preventie eveneens een effect kan hebben op de productiviteit van arbeiders en bedienden, en op de graad van presenteïsme en absenteïsme die zich in economische cijfers laat vertalen.

Daarom staat arbeidsgeneeskunde centraal in deze Preventie Conferentie. Arbeidsgeneeskunde is een volwaardig medisch specialisme, met gedreven artsen die hard hebben moeten vechten om hun discipline op alle echelons van de maatschappij te laten erkennen. Hoewel elk Belgisch bedrijf volgens de wet een eigen preventiedienst moet oprichten of zich moet aansluiten bij een dito extern bedrijf, moeten zowel het bedrijfsleven als de politieke wereld nog extra inspanningen leveren om de arbeidsgeneeskunde volop bij de preventie in te schakelen op de arbeidsvloer. Die inspanningen zijn broodnodig, want gezondheidsproblemen van arbeiders en bedienden in een privéonderneming hebben bv. een invloed op de openbare ziekteverzekering. En het professionele leven loopt door in het privéleven. Vaak ook omgekeerd. De arbeidsgeneeskunde moet zich ten volle kunnen ontplooien om gezondheid in al haar aspecten te bevorderen.

Hopelijk kan deze Preventie Conferentie hiertoe bijdragen.

Programma*
 • 12.00 uur: Ontvangst met broodjes en koffie
 • 13.00 uur: Start conferentie - Inleiding door dagmoderator Dr. Jan Van Emelen
 • 13.10 uur: De kost van absenteïsme en presenteïsme in België door Nastassia Gumuchdjian (Strategy Manager, Euronova)
 • 13.40 uur: De positieve impact van arbeid op de gezondheid door Prof. Dr. Lode Godderis (KU Leuven)
 • 13.50 uur: Arbeidsgeneeskunde vandaag, de gemiste opportuniteiten voor preventie, voorstellen voor innovatie en integratie door Wilfried Donceel en Dr. Katrien Mortelmans
 • 14.40 uur: Arbeidsreïntegratie door Dr. Marc Dubois
 • 14.50 uur: Pauze met koffie en versnaperingen
 • 15.30 uur: Voorbeelden van vroegtijdige reïntegratie in de praktijk:
 •                - ReActivate: 10 jaar ervaring uit Nederland door Petrus Dispa
 •                - Coaching door Regine Demare (Allianz)
 •                - In de industrie door Elisabeth Schraepen (Abbvie)
 •                - Europees initiatief mentale gezondheid op het werk door Chris Nas (NL) - GGZ
                  (Geestelijke Gezondheidsdienst NL)
 •                - PHR door Dr. Jan Van Emelen (Macx)
 • 16.00 uur: De patiënt, burger, consument, werknemer in het concept van de arbeidsgeneeskunde door Prof. Em. Yvo Nuyens (KU Leuven, Wereldgezondheidsorganisatie)
 • 16.30 uur: Rondetafel met:
                 - Jan van Emelen - moderator
                 - Geert de Prez - Agoria
                 - Dirk Devroey - VUB
                 - Joeri Staessen - Partena
                 - Bergie van den Bossche - ACV
 • 17.30 uur: Netwerkmoment met hapje en drankje

(*) Onder voorbehoud van lastminutewijzigingen

Gratis deelname

Deelname aan dit symposium is volledig gratis. Accreditering voor artsen werd aangevraagd. Omwille van praktische redenen vragen wij om op voorhand in te schrijven via deze website. Kort voor het congres krijgt u per mail het definitieve programma toegestuurd, samen met de praktische informatie.

Wie kan zich inschrijven voor deze conferentie?

Alle gezondheidswerkers die zich direct of indirect voor preventie interesseren, zijn van harte welkom: (huis)artsen, verpleegkundigen, diëtisten, vroedvrouwen, arbeidsgeneesheren, adviserend-geneesheren, overheden, mutualiteiten, ziekteverzekeraars,...

Behoort u tot de doelgroep en wilt u op de hoogte worden gehouden of heeft u vragen? Stuurt u ons dan een berichtje via info@preventieconferentie.be Wij beantwoorden uw mail zo vlug mogelijk.

Mogelijk gemaakt door